icon_tool_info_solid_notransp icon_forbrugslaan icon_aegteskab icon_arbejdsliv icon_arrow_left_3099 icon_arv_testamente icon_bank icon_boernefamilie icon_flytning icon_forsikring icon_gaeld icon_huskoeb icon_investeringspapir icon_opsparing icon_papirloest_forhold icon_pension icon_skilsmisse icon_sparetips icon_test_livssituation icon_tool_facebook icon_tool_facebook icon_tool_arrow_down icon_tool_arrow_left icon_tool_arrow_right icon_tool_arrow_up icon_tool_close icon_tool_facebook icon_tool_hamburger icon_tool_acc_expanded icon_tool_acc_expanded icon_tool_minus icon_tool_plus icon_tool_acc_expanded icon_tool_search icon_tool_twitter icon_tool_instagram icon_tool_youtube icon_tool_podcast icon_unge_oekonomi icon_vaerktoej

Hvad betyder din boligform for din pengepung?

21.02.16 af Morten Holm Steinvig

Din bolig er mere end blot dit hjem. Boligen kan også være din største opsparing og din største udgift. Der er fordele og ulemper når du vælger mellem en andelsbolig, en ejerbolig eller en lejebolig, og det har stor betydning for din pengepung og dine fremtidige muligheder

Når du kigger rundt efter en ny bolig, bør du også overveje mere end dens beliggenhed og hvor stort badeværelset er. Du bør tænke over, hvordan din økonomiske situation og dine fremtidsplaner passer med, hvor mange penge du binder i boligen, hvilke forpligtelser du får, og hvor nemt du kan få dine penge ud af boligen igen. Overordnet set skal du vide dette om boligformerne, før du vælger.

 

Lejebolig

Hvis du bor i en lejebolig, har du den fordel, at du hurtigt og billigt kan flytte igen ud igen, uden at du risikerer at lide et større tab, hvis du kan få dit indskud igen vel og mærke. Du giver dig selv god fleksibilitet med en lejebolig og binder kun relativt få penge i den. Så en lejebolig er god, hvis du ikke regner med at blive boende i lang tid, eller hvis din økonomi er lille eller presset her og nu. Til gengæld er lejeboliger ofte dyrest over tid, fordi de ikke fungerer som en opsparing for dig. Du smider så at sige pengene til lejen direkte ud af vinduet.

 

Ejerbolig

Med en ejerbolig er det muligt selv at bestemme over din bolig. Du kan bruge huset eller lejligheden som en opsparing, hvis du regner med at blive boende over en årrække. Til gengæld kræver denne boligform, at din økonomi kan trække et ret stort læs, fordi du skal låne mange penge til at finansiere boligen. Du har dog mulighed for at sælge din bolig igen til højestbydende, fordi prisen er fri. Ejerboligen kan derfor fungere som en opsparing, vel og mærke hvis du kan få den pris for boligen, som du vil have.

 

Andelsbolig

Andelsboliger kan være billige at bo i, fordi de ofte har en ret lav boligafgift, og fordi andelsbeviser kan købes til en relativt billig pris i forhold til ejerlejligheder. Dette gælder især for ældre andelsforeninger med lav gæld. Til gengæld er andelsboliglån generelt dyrere end realkreditlån, fordi renten på andelsboliglån er højere. Hvis du vælger en andelsbolig bliver din økonomi bundet tæt sammen med de andre andelsejere i foreningen, fordi du som en del af det økonomiske fællesskab skal betale ydelserne til foreningens gæld. Du bør derfor altid tjekke, hvor stor en gæld foreningen har, og hvilken type lån gælden består af, inden du køber dig ind i foreningen. 

Andelsboliger har desuden en maksimal salgspris. Det betyder, at prisen ikke er fri på samme måde som på ejerboliger. Til gengæld er købsprisen per kvadratmeter ofte lavere end på ejerboliger. Andelsboliger kan altså også fungere som opsparing, men du kan ikke forvente at tjene så meget på den som ved en ejerbolig.